Tuesday, September 30, 2008

Buang tabiat

Hari ini hari saya bermula awal sekali, pukul 6 suku dah diketuk ketuk pintu. I bolted for the door, terkejut, ingatkan apa and terlanggar the foot of the bed. Shite, another bruise lah itu. Adik lelaki rupanya. Cheh. Bergoyang goyang pintu dibuatnya. Bawa jogging. Mak, aku tak rela... Tapi semalas-malasnya aku, malas lagi adik pompuan ku itu. Malas bangun. Tapi terpaksa, tu lah, beriya-iya sangat janji semalam nak pergi. So we went. Jogging sambil menyedut udara pagi yang best. Adik lelaki semangat sungguh, bermeter-meter di hadapan. Tapi kami berdua yang di belakang at least ada dihonkan oleh kereta yang lalu lalang, kerana lawa ka huduh ka, entah, but I like to think it's the former.
.
.
Oh ya, adik perempuan saya dah balik cuti raya untuk dua minggu (padahalnya kami bukannya beraya pon LOL). Best juga dia ada. Dia rajin lipat baju, tapi tak suka vacuum. Saya amatlah rajin vacuum, tapi tak suka langsung lipat baju, so between the two of us, we do chores around the house well enough. Aku suka dia. Semalam untuk dinner dia cuma panaskan the chicken and the fishies in bamboo dan mengukus sayur sawi. Dia kata dengan mom and dad tak boleh makan yang lawa-lawa, control makan untuk jaga kesihatan, sebab itu masak tu je. Padahalnya saya suspek dia tu malas sikit nak sediakan benda lain LOL. Tapi, seperti aku kata tadi, aku suka dia, sebab dia cakap macam tu, semua orang di rumah akan dengar cakap dia, sebab dia med student. Apa Erica cakap, semua akan ikut. Sebab siapa berani lawan doktor hehe.
.
.
Bestnya, waktu ini, semua orang ada di rumah.
.
.
Adik lelaki pun cuti. Sebab kami bertiga malas tiada masa, kami memang tidak memasak tengahari dua hari lepas ini. Semalam kami terpikat dengan juadah KFC, hari ini pula aku dan Rica ke kopitiam untuk membungkus nasi ayam salad. Tapi sememangnya kami tiada masa untuk masak, memandangkan hari-hari saya terpaksa ke driving academy di waktu tengahari, menghantar dan menunggu sementara Rica belajar memandu kereta enjin asyik mati ish. Mula-mula Man, sekarang budak ni plak. Sampai instructor mana naik kereta mana pun saya tahu.
.
.
Gusi saya sakit kerana saya teething. Itu sebab saya makan cendol untuk dinna kelmarin (mom and dad makan sayur kukus kesian) Kebetulan malam semalam saya pun berjumpa dengan seorang bayi yang juga sedang teething. Tapi saya tak lah gigit gigit orang macam dia. Kononnya wisdom teeth. Tapi rasa-rasanya I won't be any wiser. Just.. toothier.
.
.
Anyway, selamat hari raya to all yang menyambut. Mudah-mudahan, mom or dad bawa kitaorang pergi visiting esok. Kalau tak pon, takpe lah. That just means aku terpaksa cari perencah masak hitam Liza dan masak sendiri (biarpun biasanya best lagi makan di rumah orang). Aku juga gumbira kerana kami mungkin akan ke Niah dan Miri hujung minggu ini. Dah lama tak ke Miri, rindu pulak dengan Luak Bay and dim sum kat 2020. I also miss the McD Bintang Plaza for lunch ritual. Hohoho :)

4 comments:

van said...

oh oh please give me like long inventoried list on where to eat. And how to get to beaches. is it possible to run down beaches n get sand in yr hair, here?

went to hosp miri to do my mcu, the nurses there were lovely and told me there's only 1 prp there this year. it is good.

Daphne Maie said...

hi! you're in miri already? coolness! 1 prp sounds really good. more space for incoming people then, i think.


haha. im useless, because eventho i'm quite a frequent miri visitor til last year, i always go to the same places to eat, never try2 yang lain. but i normally go for breakfast in 2020. it's in lutong area, near the selesa medical, belle's bookshop and grand palace hotel and all that. i normally go for dinner near mega hotel, called apollo or something. or if u're up for a treat u can go to ocean restaurant. it's gorgeous there, with gazebos and whatnot, but also kemahalan lah.


but you definitely get beaches there, not far like in kuching. not sure how clean it is though, never been except the beach kat marriot area. try going along tanjung lobang area, near the st joseph's secondary ke apa. u're bound to find beaches there.


sorry cant help much. ;)

MicHieBuN said...

hi!!!! a BM entry huh...
so cute..
and i understood every single word.. i'm so proud of me ;P

di said...

amoi akhirnya sudah keluar gigi pandai?? dang i rindu cakap ngan u in bahasa...

oh oh i read from su's facebook that she went to johor..